Vitaminer och mineraler

Vitamin / MineralViktigKällaBristsymtom
A-vitamin
Retinol
syn, hud, slemhinnor, reproduktionlever, fet fisk, mjölk, ägg, margarinförsämrat mörkerseende, torra slemhinnor
B1
Tiamin
muskler, nerver, energiproduktiongriskött, ärtor, bönortrötthet, aptitlöshet, beriberi
B2
Riboflavin
energiproduktion, förbränning av kolhydrater, fetter och proteinerlever, mjölk, kötthud- och slemhinneförändringar
B6
Pyridoxin
protein- och kolhydratomsättningkyckling, kött, bananhudförändringar, neurologiska symtom, blodbrist
B12
Kobalamin
bildning av röda blodkroppar, nerverlever, strömming, ost, köttperniciös anemi (blodbrist), nervskador
biotincellernas ämnesomsättning de flesta livsmedel, t.ex. lever, jäst, mjölkförsämrat
C-vitamin
Askorbinsyra
immunförsvar, bindväv, järnupptag, skydd mot fria radikalerfärsk frukt, t.ex. citrusfrukter, grönsaker, bärförsämrad sårläkning, skörbjugg
D-vitamin
Kalciferol
skelettfet fisk, lever, kött, mjölk, spannmål, solljusrakitis hos barn, osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna
E-vitamin
>lfa-tokoferol
reproduktion, skydd mot fria radikaler vegetabiliska oljor
folsyracelldelning, bildning av röda blodkroppar lever, kött, grönsaker blodbrist
fosfor
P
muskler, skelett, nerver, energiproduktion kött, fisk, mjölkprodukter
jod
I
sköldkörtelskaldjur, havsfisk, t.ex. torsk, jodberikat saltstruma (förstorad sköldkörtel)
järn
Fe
blod, muskler, syretransport blodprodukter, bröd, bönor, nöt- och viltköttblodbrist
kalcium
Ca
skelett, muskler, nerver, blodkoagulation mjölkprodukter, bladgrönsaker, bönor benskörhet
kalium
K
syra-basbalans, nerver, muskler, njurfunktionrotsaker, baljväxter, nötter, frukt, t.ex. banan.trötthet, muskelsvaghet, aptitlöshet; överskott kan ge hjärtarytmi
koppar
Cu
enzymfunktionlever, skaldjur, nötter blodbrist
krom
Cr
glukosomsättningskaldjur, kött, fullkorn sämre glukosutnyttjande
K-vitamin
Koagulationsvitamin
blod, koagulation, skelett lever, bladgrönsaker, t.ex. spenat koagulationsstörning
magnesium
Mg
skelett, nerver, muskler spenat, nötter, skaldjur, banan, fisk, köttkoncentrationssvårigheter, depression, krampanfall, magproblem
mangan
Mn
fett- och kolhydratomsättning, skydd mot fria radikalerris, bär, nötter
molybden
Mo
enzymfunktionlever, sojamjöl, grönsaker
niacin
Nikotinsyra
energiproduktion, fett- och kolhydratomsättningkött, fisk, lever, ägg, spannmålsprodukter bristsjukdomen pellagra, aptitlöshet, humörsvängningar
pantotensyrafett- och kolhydratomsättning finns i de flesta livsmedel
selen
Se
immunförsvar, skydd mot fria radikaler skaldjur, fisk, pasta, ris
zink
Zn
enzymfunktionkött, lever, musslor, spenat, bönor sämre tillväxt, immunförsvar och sårläkning