Vitamin / Mineral | Viktig | Källa | Bristsymtom |
A-vitamin Retinol | syn, hud, slemhinnor, reproduktion | lever, fet fisk, mjölk, ägg, margarin | försämrat mörkerseende, torra slemhinnor |
B1 Tiamin | muskler, nerver, energiproduktion | griskött, ärtor, bönor | trötthet, aptitlöshet, beriberi |
B2 Riboflavin | energiproduktion, förbränning av kolhydrater, fetter och proteiner | lever, mjölk, kött | hud- och slemhinneförändringar |
B6 Pyridoxin | protein- och kolhydratomsättning | kyckling, kött, banan | hudförändringar, neurologiska symtom, blodbrist |
B12 Kobalamin | bildning av röda blodkroppar, nerver | lever, strömming, ost, kött | perniciös anemi (blodbrist), nervskador |
biotin | cellernas ämnesomsättning | de flesta livsmedel, t.ex. lever, jäst, mjölk | försämrat |
C-vitamin Askorbinsyra | immunförsvar, bindväv, järnupptag, skydd mot fria radikaler | färsk frukt, t.ex. citrusfrukter, grönsaker, bär | försämrad sårläkning, skörbjugg |
D-vitamin Kalciferol | skelett | fet fisk, lever, kött, mjölk, spannmål, solljus | rakitis hos barn, osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna |
E-vitamin >lfa-tokoferol | reproduktion, skydd mot fria radikaler | vegetabiliska oljor | |
folsyra | celldelning, bildning av röda blodkroppar | lever, kött, grönsaker | blodbrist |
fosfor P | muskler, skelett, nerver, energiproduktion | kött, fisk, mjölkprodukter | |
jod I | sköldkörtel | skaldjur, havsfisk, t.ex. torsk, jodberikat salt | struma (förstorad sköldkörtel) |
järn Fe | blod, muskler, syretransport | blodprodukter, bröd, bönor, nöt- och viltkött | blodbrist |
kalcium Ca | skelett, muskler, nerver, blodkoagulation | mjölkprodukter, bladgrönsaker, bönor | benskörhet |
kalium K | syra-basbalans, nerver, muskler, njurfunktion | rotsaker, baljväxter, nötter, frukt, t.ex. banan. | trötthet, muskelsvaghet, aptitlöshet; överskott kan ge hjärtarytmi |
koppar Cu | enzymfunktion | lever, skaldjur, nötter | blodbrist |
krom Cr | glukosomsättning | skaldjur, kött, fullkorn | sämre glukosutnyttjande |
K-vitamin Koagulationsvitamin | blod, koagulation, skelett | lever, bladgrönsaker, t.ex. spenat | koagulationsstörning |
magnesium Mg | skelett, nerver, muskler | spenat, nötter, skaldjur, banan, fisk, kött | koncentrationssvårigheter, depression, krampanfall, magproblem |
mangan Mn | fett- och kolhydratomsättning, skydd mot fria radikaler | ris, bär, nötter | |
molybden Mo | enzymfunktion | lever, sojamjöl, grönsaker | |
niacin Nikotinsyra | energiproduktion, fett- och kolhydratomsättning | kött, fisk, lever, ägg, spannmålsprodukter | bristsjukdomen pellagra, aptitlöshet, humörsvängningar |
pantotensyra | fett- och kolhydratomsättning | finns i de flesta livsmedel | |
selen Se | immunförsvar, skydd mot fria radikaler | skaldjur, fisk, pasta, ris | |
zink Zn | enzymfunktion | kött, lever, musslor, spenat, bönor | sämre tillväxt, immunförsvar och sårläkning |